Domowa ciastolina
Plastelina i ciastolina należą do mas plastycznych, które dostarczają niebywałych doznań sesnorycznych. Są proste do wykonania, nietoksyczne, bezpieczne i można je przechowywać przez kilka dni bez obaw o ich właściwości.
Ciastolina I
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 szklanka soli
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– barwniki spożywcze
Składniki wymieszać i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej kuli (ciasto powinno urosnąć do wysokości garnka). Ostudzić i ugniatać do uzyskania miękkiej, plastycznej, niekleistej masy. Dodać barwniki spożywcze. Ciasto można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, najlepiej w folii spożywczej (bez dostępu powietrza).
Ciastolina II
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka soli
– 2 szklanki wody
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– barwniki spożywcze
Składniki dokładnie wymieszać (ciasto powunni mieć konsystenchę naleśnikowego) i podgrzać na małym ogniu. Mieszać aż zacznie „odchodzić” od brzegów i łączyć się w zbitą masę. Przestudzić i zabarwić barwnikami.
Plastelina I
– 1 szklanka mąki
– 100ml wody
– 60ml oleju
– barwniki spożywcze
Składniki wymieszać i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na części i dodać barwniki. Ciasto można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Plastelina II
– 1.5 szklanki mąki
– 100ml wody
– 60ml oleju
– kolorowa bibuła
W wodzie namaczamy bibułę, by uzyskać barwnik do ciasta. Dodajemy olej i mąkę, ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.